Isänpäivän niinsanottu sankari

maanantai 10. marraskuuta 2008

Meidän "pesueessa" vietettiin ensimmäistä kertaa isänpäivää. Vaikka lapsi ei olekaan biologista sukua, on kummallakin tumma tukka ja karva yhtä pehmoista. Kummatkin makaa välillä sohvalla raajat kattoa kohti ja kuorsaavat, ja kummatkin kärkkyvät keittiössä naispuolisen perheen johtohahmon kokkaillessa. Kummallakin on ruskeat silmät. Kummallakin riittää suupielissä putsattavaa syömisen jälkeen, ja kummatkin on vähintäänkin yhtä kiinnostuneita autoista. Kumpikin vetoaa lauman emäntään kovasti, joten kai se on isä ja poika jotka tämän kakun ansaitsivat sunnuntaina.

Siellä jo kärkytään kun koitin ikuistaa suklaapiparminttutäytekakun vielä kameraankin. Nuoriso sai oman pienen palan ja lautanen nuoltiin kiiltäväksi. Vanhukset nauttivat muutaman palan uuden viinituttavuuden kanssa.

Tassut mahdollisimman lähelle kakkua. Siihen olisi ollut mukava painaa tassun jäljet. Tassut on hassut jutut. Aina jos syön sohvalla telkkaria katsoessa, koira kyllä on nätisti vieressä, ei tunge syliin, katselee vaan ja tassulla on pakko koskea syövään ihmiseen. Eli tassu lasketaan joko jalan tai muun syömistä harrastavan ihmisen päälle ja sitten tuijotetaan silmiin. Olen muuten huomannut että harmaana sadepäivänä jaksaa aina ilostuttaa sadat pienet tassun jäljet rappukäytävän lattiassa, jotka siihen ehditään tassutella kun äiteltä on avaimet hukassa ja pitää odottaa oven aukaisua.

Pusuja ei säästelty juhlapäivänä. Ei niitä säästellä muutenkaan. Paitsi tänä aamuna, kun koira päätti pistellä poskeensa jonkun toisen koiran kakkaa aamulenkillä. Yök. Aamupusut jäi saamatta tänään.



Huomasin myös kerran vähän syksymmällä kuinka märkään kumisaappaaseen tarttui pudonneita syksynlehtiä. Mieleen tulvahti ala-asteen syksyiset luontoretket Hervannan Suolijärven metsiköissä, kerättiin erillaisia kaveja, tutkitiin sammalia ja haisteltiin metsää. Silloin oli eri tavalla kosketuksissa luontoon, luonnossa käytiin ja siellä koskettiin puihin ja korsiin ja ties mihin. Minusta kai kasvoi niin herkkäjalkainen city-ihminen etten voi edes pihanurmikolla kävellä paljain jaloin, hiekasta puhumattakaan, ja viime kesänä kun innoistuin lyhyistä shortseista (city-shortseista luonnollisesti) ihmettelin miten heinät osuivat sääriin kun kierreltiin pennun kanssa metsässä. Ihmeellistä. Joskus pitää ihan poimia joku heinä tai muu rehu että vain tuntee miltä se elävä luonto tuntuu, kun siellä ei tule enää käytyä. Ensi kesää odotellessa, koirakin uskaltaa jo kävellä tiheissä metsiköissä.

Tässä voisin liittää aiheeseen sopivan ihanan luontokuvan, mutta olen harvinaisen huono valokuvaamaan. Ideoita on mutta toteutus on aina jotain aivan muuta. Mutta tässä harvinainen auringonpilkahdus meidän lenkkimaisemista.

Haaste

Poimin Hekun blogista haasteen tähän työpäivän hiljaiseen hetkeen.

Tehtävänanto: "Paljastan viisi omituista tapaani. Tämän jälkeen valitsen seuraavat viisi ihmistä, jotka haastan tekemään saman perästä. Heidän tulee myös kirjoittaa nämä säännöt merkintäänsä. Linkitän haastamani ihmiset tämän merkinnän loppuun ja käyn ilmoittamassa heidän kommenttilaatikkoihinsa haasteesta ja tästä merkinnästä."

1. Inhoan "tyhjentää hiusharjan". Eli kun hiusharjaan luonnollisesti jää tukkaa harjatessa irtohiuksia, niitä sitten kerääntyy ja kerääntyy niin kauan että koko harja näyttää valtavalta karvapallolta. Jos ei joku hyväntahtoinen tuttava sitä aikansa katseltuaan puhdista, saatan niellä inhotukseni ja tyhjentää sen itse.

2. Siivousintoilijaksi osaan olla välillä tosi ällöttävän välinpitämätön joissain asioissa. Asia on nyt vain pahentunut kun olen asunut 4 kk yksin, ja vielä 2 kk yksinoloa jatkuu. Esimerkiksi olohuoneen pöydällä saataa olla viikon yksi puoliksisyöty ruoka, tai jääkaapissa rasioissa viikon vanha ruoanjämä, tai vessan nurkassa roikkuu kasvava kasa likapyykkiä melkein kaksi viikkoa. Perunankuoret saattaa muumioitua keittiön työtasoon... Aina ohikulkiessa mietin että voi, tuokin on vielä tuossa, pitäisipä se korjata pois. Mutta siihen se jää. Kesälläkin parvekkeen lasipöytään oli kuivunut appelsiinin siivu ja pari ampiaista niin lujasti että jouduin lastalla raaputtamaan ne irti. Ällö-minä.

3. Vessapaperia on aina oltava. Lähentelen hermorauniota ja saan sydämmentykytyksiä jos tiedän että viimeinen vessapaperirulla on menossa. Siksi yksinasuvanakin ostan aina sen jättisäkin vessapaperia ja puran ne hyllyyn kivoihin pinoihin, josta sitten niitä saa noutaa kuin kaupan hyllyltä.

4. En käytä maitoa nykyään, mutta sillon kun käytin ja jos joudun maitopurkkia käsitellä, esimerkiksi avata sellaisen, sitä on pakko ravistaa. En tiedä onko maidossa mitään "sakkaa" pohjalla, mutta en muillekaan kaada maitoa ravistamattomasta purkista.

5. Jaksan väittää että minulta löytyy aataminomena, tai ainakin sen esiaste. Kukaan sitä ei usko, eikä sitä muka kokeilemalla tunne, mutta minä tunnen. Se on ihan selvästi sellainen "isompi kurkkunikama" siinä aataminomenan kohdalla.